Utrustning

När man spelar amerikansk fotboll finns det en del obligatorisk skyddsutrustning som krävs. Här nedan kommer vi att gå igenom samtliga delar samt ge en ungefärlig prisbild av varje del. Vad som är värt att notera är att det självklart fungerar alldeles utmärkt att använda alternativ utrustning när man, exempelvis med vänner, spelar på en mer oseriöst nivå. En ishockeyhjälm kan användas istället för en mer traditionsenlig amerikansk fotbollshjälm och så vidare.Den vanligaste skyddsutrustningen som används när man spelar amerikansk fotboll består av en hjälm, axelskydd, skyddshandskar, skor, suspensoar samt lår och knäskydd. Vidare används även halsskydd, armbågsskydd, munskydd, skyddskuddar för höfter och svanskotan. Utrustningen är vanligtvis gjord i ett syntetiskt material såsom skumgummi och stöttålig plast. Utrustningen har inte ändrats allt för mycket under en längre tid, förutom ett par mindre förändringar vad gäller utseende och design.

Prisbild
När det gäller skyddsutrustningens kostnad beror det på en rad olika faktorer där allt från märke till kvalité skiljer priset åt. Här nedan kommer vi att gå igenom varje del var för sig samt ge ett prisintervall som går att använda sig av för bilda sig en generell uppfattning.

Fotboll
En amerikansk fotboll är nog det redskap som är det viktigaste för att skapa en ordentlig upplevelse. Vare sig det gäller vänner som ska ha det  roligt en lördagseftermiddag till den seriösa seriematchen är fotbollen mer eller mindre ett måste. Vad som är positivt är att en helt okej fotboll går att köpa till ett pris som inte skadar plånboken allt för mycket. Du kan exempelvis köpa en helt funktionsduglig fotboll för endast 349 kronor. Vad gäller mer seriösa fotbollar som används vid seriespel är det vanligtvis vettigt att dubbla upp summan och istället betala runt 700 kronor per fotboll för att få lite extra kvalité på fotbollen.

Hjälm
Den amerikanska fotbollshjälmen, eller en skyddshjälm i övrigt är utan tvekan det mest välbehövliga skyddet vid spel av amerikansk fotboll. Eftersom att tacklingar är en stor del av denna lagsport så får man helt enkelt räkna med en och annan smäll. Vad gäller prisbilden är det svårt att hitta något vettigt under tusenlappen utan man får snarare räkna med det dubbla – det vill säga cirka 2000 kronor för en vettig hjälm. Det går även att öka på ytterligare tusenlappar vid köp av hjälm. Detta rekommenderas däremot endast för seriösa spelare som exempelvis tävlar. Ännu ett alternativ kan vara att söka på begagnatmarknaden. Vi vill dock lyfta varningens finger här eftersom att du inte har någon vetskap om i vilket skick hjälmen är i. I slutändan kan det kanske vara värt att betala lite mer för att skydda huvudet.

Axelskydd
Axelskyddet skulle många vilja påstå är det näst viktigaste skyddet vad gäller amerikansk fotboll. Det är väldigt vanligt att man dras ner till backen av sina motståndare vilket lätt kan resultera i ett ordentligt slag mot axlarna. Vad gäller priset bör man räkna med att lägga åtminstone 1500 kronor. Vill du istället åt ordentlig kvalité får du lägga till ytterligare 1000 – 2000 kronor. Det vill säga ett totalpris runt 3000 kronor.

Handskar
Handskar går att köpa för drygt 300 kronor. Det som är viktigt att tänka på är att de sitter relativt tight. De ska med andra ord inte glida runt allt för mycket i handsken. Vidare vill vi även passa på att nämna att vissa modeller kan kännas väldigt osköna att ha på sig vilket brukar resultera i både en tråkigare spelupplevelse och att man presterar sämre vid exempelvis kast. Därför är det bäst att man prövar handskarna innan man utför ett köp alternativt, om man köper online, alltid se till så att man har öppet köp på sina varor så att man kan beställa hem dem, testa, och sedan skicka tillbaka produkten om man känner att de inte sitter tillräckligt bra eller är tillräckligt sköna.

Skor
Vad gäller fotbollsskor kan först och främst nämnas att det, om man är ett kompisgäng som spelar amerikansk fotboll på fritiden, fungerar minst lika bra med vanliga fotbollsskor eller andra skor med dubbar. Vissa skor är mer eller mindre identiska de vanliga fotbollsskorna och de har likvärdiga dubbar. Det som skiljer sig åt mellan vanliga fotbollsskor och amerikansk fotbollsskor är att de sistnämnda finns i många fler varianter. Vad gäller prisbilden får man räkna med att betala åtminstone 1000 kronor för ett par vettiga skor.

Paketpriser
Vissa affärer eller onlinebutiker erbjuder paketpriser. Dessa paket skiljer sig såklart åt från butik till butik men de flesta brukar innehålla: En hjälm, axelskydd, underställ(med skydd) och övriga små skydd såsom knäskydd, axelskydd och så vidare. Vi kommer inte att gå in mer på detalj kring detta utan vill enbart nämna att det kan vara värt att kika på om man är ute efter att köpa ett helt set utrustning.