Regler för amerikansk fotboll

Vardera lag ställer upp med 11 spelare på planen samtidigt. Det lag som har bollen har sina offensiva spelare på planen och det andra laget har sin försvarsuppställning inne. Den offensiva uppställningen har som mål att avancera bollen mot motståndarens endzon och slutligen göra poäng. De defensiva trupperna ska stoppa motståndarnas anfallsförsök och om möjligt sno åt sig bollen och således skapa en så kallad turnover. Varje lag har även så kallade special teams. Dessa består av olika blandningar av offensiva och defensiva spelare och kommer in på planen så fort bollen ska sparkas på något sätt. En match spelas i 60 minuter. Dessa är uppdelade i fyra stycken så kallade kvartsperioder med 15 minuter vardera. Det är normalt sätt två minuters paus mellan den första och andra, samt den tredje och fjärde, kvartsperioden. Pausen mellan den andra och tredje kvartsperioden är vanligtvis 30 minuter.

Hur tar man poäng?
Det finns fyra olika sätt att göra poäng i amerikansk fotboll. Om man springer in med bollen eller fångar en passning i motståndarens målområde kallas detta touchdown och ger 6 poäng. Efter en touchdown får det anfallande laget ett försök att göra en så kallad extrapoäng. Bollen läggs på den tredje yard-linjen och man kan välja att avancera bollen in i endzone och då få 2 poäng eller så kan man sparka mot målet för 1 poäng. Om det anfallande laget kommer till sitt fjärde försök och befinner sig nära nog till målet kan de välja att sparka ett så kallad field goal. Ett lyckat field goal resulterar i 3 poäng. Safety är, i amerikansk fotboll, defentionen på ett självmål. Om ett spelförsök avslutas i det anfallande lagets egna målområde får motståndarna 2 poäng.

Matchstart
Varje match startas med avspark eller kickoff som det även kallas. Bollen ställs, på höjden, på den 35e yard-linjen. Kickern sparkar ner bollen så djupt som möjligt på motståndarens planhalva och resten av laget springer ner för att tackla ner motståndaren som tar emot eller har bollen. Kickoff sker även i starten av andra halvlek och efter att det har gjorts poäng.

Start av spelrunda
I början av varje spelrunda/försök ställer lagen upp på varsin sida av bollen. Området som skiljer lagen är en linje som skär genom bollen och sträcker sig genom hela planens bredd. Denna linje kallas line of scrimmage. Spelrundan startar när centern levererar bollen till quarterbacken och slutar när bollbäraren tacklas ner till marken, springer utanför spelområdet eller om en framåtpassning studsar i marken.

Amerikansk fotboll är ett positionsspel. Det anfallande laget har fyra försök att förflytta sig minst 10 yards(9,2 meter). Klarar anfallet av detta så får de 4 nya försök att nå 10 yards till från den punkten där bollföraren blev tacklad ner till marken eller där bollen blev ”död” dvs där spelrundan tog slut. Om det anfallande laget misslyckas med att nå 10 yards på 4 försök så övergår bollen till motståndarna som då i sin tur har fyra försök att föra bollen minst 10 yards från den punkt där försvaret stoppade anfallet. När man tittar på amerikansk fotboll så kan man notera de röda markeringarna på sidan av planen som markerar hur långt det anfallet måste nå för att få 4 nya försök. Det finns i huvudsak två sätt att avancera med bollen. Man kan bära bollen framåt i ett så kallad springspel eller så kan man passa bollen framåt. Framåtpassningen är en av de stora skillnaderna mellan amerikansk fotboll och rugby som inte tillåter detta. Viktigt att tänka på är att bollen får endast passas framåt en gång per försök och får endast ske bakom line of scrimmage.

Bakåtpassning
Det är alltid tillåtet att passa bollen bakåt. Detta får man göra obegränsat antal gånger per spelrunda och vart man än befinner sig på spelplanen.

Tappa bollen
Om bollbäraren tappar bollen är det fritt fram för båda lagen att plocka upp bollen och avancera mot motståndarnas planhalva.

Framåtpassning
Om en framåtpassning fångas av det försvarande laget kan även de avancera den och i vissa fall även lyckas göra poäng.

Field position
Amerikansk fotboll är en sport som handlar väldigt mycket om field position, dvs vart på planen man befinner sig. Det är oftast viktigare att befinna sig långt in på motståndarens planhalva än att inneha bollen. Om det offensiva laget kommer till sitt fjärde försök och befinner sig långt från motståndarens målområde kan de välja att genomföra en ”punt”. I en punt levererar centern bollen till ”puntern” som sparkar den likt en fotbollsmålvakts utspark ner på planen. Det sparkande laget rusar sedan ner för att tackla den motståndare som returnerar eller innehar bollen. Där tacklingen sker blir den punkt där motståndarens offensiv får starta.

Penalties
Bollens position på planen kan också ändras genom så kallade penalties. Dessa bestraffningar kan drabba såväl det offensiva som det defensiva laget och mäts ut beroende på regelbrottets grad. Spelet blåses i regel aldrig av vid ett regelbrott utan domarna kastar ner små gula flaggor på planen för att visa att ett penalty har begåtts. Efter spelets slut får det drabbade laget bestämma om de vill acceptera regelbrottet eller ta resultatet av det nyss gångna spelet.

Rätt man på rätt plats
Som nämnts tidigare så är alla spelare specialister. De tränar och förbereder sig för just sina uppgifter. Det är bland annat detta som gör amerikansk fotboll till kollektivets sport. Visst är det viktigt med stjärnor men laget blir aldrig bättre än sin svagaste länk.