National Football League

NFL, eller National Football League, som det egentligen heter är den främsta ligan inom amerikansk fotboll i USA. Ligan har funnits i snart 100 år och är känd över hela världen. Amerikanerna är som tokiga i både sporten, ligan, och allt däremellan. Intresset är oerhört stort och miljontals människor följer ligan aktivt.

I dagsläget finns det 32 stycken lag som spelar i NFL. Dessa lag delas upp i två olika Konferenser (Amerikanska fotbollskonferensen och Nationella fotbollskonferensen), som i sin tur delas upp i fyra stycken divisioner vardera (norra, södra, västra och östra). Under grundserien får samtliga lag spela sexton matcher enligt följande upplägg:

  • Varje lag i samma division möter varandra två gånger: en hemma- och en bortamatch (totalt sex matcher).
  • Varje lag möter fyra andra lag i samma konferens (totalt fyra matcher).
  • Varje lag möter fyra lag från en division i den andra konferensen (totalt fyra matcher).
  • Varje lag möter lagen som slutat på samma placering i de andra divisionerna i samma konferens (totalt två matcher).

De sex lag från varje konferens som tar mest poäng under grundserien går sedan vidare till slutspelet, där alltså 12 stycken lag deltar. Detta sker enligt ett slutspel som avslutas med en final mellan de två bäst lagen Amerikanska fotbollskonferensen och en final för de två bästa lagen i Nationella fotbollskonferensen. Vinnarna i de här två matcherna möts sedan i den stora Super Bowl-finalen, som kan liknas med Stanley Cup-finalen i NHL.Här kröns de nationella mästarna i en match som bevakas utav miljontals människor runt hela värden.